Vandaag ben ik maar eens begonnen aan een hobby-applicatie om Windows Azure onder de knie te krijgen.
De eerste stappen gingen eigenlijk heel eenvoudig, een account aangemaakt op Windows Azure.
Vervolgens een zogenaamde webrole met wat services aangemaakt (feitelijk een webapplicatie om onder Windows Azure te draaien) en een Silverlight client toegevoegd die hiermee verbinden...

Lokaal draait alles prima en de volgende tips heb ik gevolgd om een eerste deployment te maken :
http://blogs.staykov.net/2010/07/windows-azure-web-role-deployment.html

Vervolgens de publish opties ingevuld, waarbij ik heb gekozen voor de 'Extra small' instance. Deze optie geeft minder rekenkracht tegen lagere kosten, maar dat is voor mij op dit moment meer dan genoeg.

In het managementconsole van het Windows Azure Platform heb ik vervolgens een 'New hosted service' aangemaakt en een 'New staging deployment' gestart waardoor mijn applicatie in een testomgeving zou moeten komen te staan.

Helaas kreeg ik echter onderstaande foutmelding:

WTF?

De oplossing is eigenlijk heel simpel. De small instances zijn momenteel nog in de beta-fase en dus niet direct beschikbaar.

Je moet jezelf dus nog even opgeven voor het beta-programma om deze deploymentmode te kunnen gebruiken.

Dit kan op de homepage van de management portal door bij beta programs de optie 'Extra small VMs' aan te vinken en op de knop 'Join selected' te klikken.

Na enige tijd (je verzoek staat eerst op 'pending') kun je vervolgens wel je Extra small instance deployen...

Overigens kan de status 'pending' even duren (dagen,weken,??) , afhankelijk van het aantal verzoeken en beta-testers laat Microsoft nieuwe aanvragen toe.