Gisteravond heb ik deze webcast http://www.parleys.com/#st=5&sl=5&id=1491 van een sessie van Robert C. Martin bekeken. Hij heeft een aantal boeken op zijn naam staan waaronder het boek 'Clean code' wat iedere professionele ontwikkelaar gelezen moet hebben.

In deze sessie legt hij uit hoe wij (ontwikkelaars) al jaren software bouwen en hoe elk project kennelijk mislukt, ook al lijkt het systeem dat we bouwen te werken. Met als resultaat dat de ontwikkelaars boos zijn op de managers vanwege de tijdsdruk en onrealistische planningen. En de managers zijn boos op de ontwikkelaars omdat ze het systeem niet op tijd of niet werkend opleveren.

Vervolgens neemt hij ons mee door de afgelopen decennia en vertelt wat ons vakgebied zoal aan 'silver bullets' heeft bedacht. De overstap van assembly naar C en OS-en, OO, Agile, Scrum etc. etc.

Het belangrijkste wat daarbij wordt vergeten, is onze houding als software ontwikkelaar. Gedragen we ons als een professional, zoals bijvoorbeeld een arts of een advocaat? Of bouwen we software, die misschien wel werkt, maar dát kunnen we niet bewijzen?
Herken je jezelf in het volgende? "We hebben hier wat smerige shortcuts genomen, die eigenlijk niet goed te onderhouden zijn. Maar we moesten wel, gezien de tijdsdruk". Wel eens een chirurg horen zeggen: "We hebben de wond maar niet gesloten, want de operatie tijd zat erop" ?

De conclusie is dat als je software kunt ontwikkelen, je niet automatisch een professional bent. Hiervoor zijn een aantal gedragsregels en een bepaalde instelling nodig. Een mooie start is het 'Manifesto for software craftsmenship'.

In het kort zijn dat de dingen waar mijn collega's bij Oosterkamp en ik ons voor inzetten. Hoe bouw je samen met je opdrachtgever, werkende software (inclusief het bewijs dat het werkt), die goed in elkaar zit (en dus onderhoudbaar is) én waarbij continu waarde voor de eindgebruiker wordt toegevoegd.