De afgelopen week heb ik mijn eerste testapplicatie op Windows Azure gedraaid om inzicht te krijgen in het verbruik en daarmee de kosten van een 'webapplicatie in de cloud'.

De testapplicatie doet niks bijzonders (feitelijk 1 aspx pagina met een 'Hello world' Silverlight applicatie), dus nog geen ingewikkelde rekentaken, zware databasequeries, gebruik van bijzondere webservices of iets dergelijks.

Om dit te testen heb ik op de beheerportal een zogenaamde ´staging deployment´ gedaan, dit is een testomgeving op Windows Azure die nog niet direct onder je publieke url zichtbaar is. Prima voor mijn eerste test dus.

Het verbruik van mijn applicatie was na 2 dagen als volgt: 39 reken uren (moment van deployment tot het moment van opvragen), nagenoeg geen storage transacties (alleen wat logging) en nagenoeg geen datatraffic (de applicatie toont dan ook niet heel veel ;-) )

Het resultaat met betrekking tot de kosten: 39 x 0,085104 = € 3,32 (gekozen voor een 'small compute' instance) en € 0 voor datatraffic en storage.
Wat mij hierbij wel opviel is dat dus alle uren dat mijn applicatie actief is gerekend worden als reken-uren, of de applicatie nu gebruikt/bediend wordt of niet.

Vervolgens heb ik de 'instance' onder mijn deployment gestopt, de applicatie heeft weinig nut en het is toch zonde om euro's aan een 'Hello world' webapplicatie te verbranden, niet waar?
Eerst maar eens wat tijd stoppen in het ontwikkelen van een eerste zinnige release.

Na enkele dagen weer eens naar de management portal gegaan om mijn verbruik te bekijken en tot mijn grote verbazing bleek dat er weer rekenuren waren toegevoegd.
Blijkbaar wordt het hebben van de instance afgerekend en niet het daadwerkelijke gebruik ervan!!

Vervolgens heb ik mijn instance verwijderd en gelukkig stopte nu ook de registratie van rekenuren (en dus ook de kosten).

 Belangrijkste les: houd alleen deployments beschikbaar waar je dus ook echt iets mee doet (testomgeving en productie) aangezien een webapplicatie instance dus ongeveer € 62,15 (24 * 0,085104 * (365/12)) ex btw per maand kost.
Bij het echt gebruiken van de applicatie komen daar dus nog de verbruikskosten voor datatraffic en storage bij.

De flexibiliteit van op- en terugschalen en beschikbaarheid (evt. meerdere instanties etc.) heeft dus zijn prijs. Wel moet deze worden afgezet tegen het hebben van een eigen server bij een webhosting partij, als je voldoende hebt aan een normaal webhostingabonnementje is dat dus altijd goedkoper.

Overigens kreeg ik nog en mail van Microsoft met een melding dat ik versie 1.3 van de Azure SDK gebruik in mijn instantie en dat er een belangrijke patch beschikbaar is. Vanuit service oogpunt prachtig natuurlijk, maar mij bekroop wel een beetje het BigBrother gevoel: wat zouden ze nog meer bekijken?